Forum wegetariańskie

Pełna wersja: Wyniki tarczycowe, wypadanie włosów
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hello, kalkulator mówi, że poziom Ft3 i Ft4 powinien wynosić 50 %.
U mnie 25%, mimo że same wyniki są w normie.
TSH w czerwcu 1,78, FT4 1,33

Obecne TSH - 2,13  (0,27-4,2)
FT4 - 1,13 (0,93-1,7)  25,97%
FT3 - 2,6 (2-4,4) 25%

Proszę o radę, czy to niedobór jakiegoś pierwiastka i jak podnieść wyniki do 50%, żeby tarczyca lepiej pracowała. Dziękuje
Zbadaj poziom ferrytyny, bo problem pewnie leży w żelazie, nie w tarczycy. Przy niskim żelazie spada ft3 i ft4, gdy tsh jest w normie, lecą też włosy
Masz rację, od 2ch lat staram się podnieśc ferrytynę.
Moje wyniki w 2017 Ferrytyna 14.3 (13-150), w 2018: 33, a w czerwcu 2020: 46, czyli idzie w górę pomału, teraz już dawno nie biorę żelaza na recepte tylko naturalne typu zielenina, zakwas z buraków, herbaty ziołowe i inne.
Niestety z samopoczuciem jest coraz gorzej, zastanawiam się czy np. Mleka sojowego nie odstawić, bo soja może wpływa na tą niską konwersję hormonów. Zaczęłam też ponad miesiąc temu brać metylofolian 400 mg, a teraz cynk 80 mg. Za jakiś czas wdrożę też selen i dam znać, czy jest poprawa. Aha, też niecały miesiąc biorę biotynę polecaną na wypadanie włosów, ale na razie nic nie pomaga, może za krótko przyjmuję. Pozdrawiam
"naturalne" żelazo zazwyczaj w ogóle nie zawiera żelaza, albo tyle, co kot napłakał. Ale póki co wszystko robisz OK, selen, cynk, żelazo, jeszcze D3 można dodać, bo też ma wpływ na tarczycę. Odstawić soję i kapustę.

A ile masz jodu w diecie? Na diecie wege bardzo ciężko o rekomendowane 150 mcg.

Tu masz dwa artykuły o jodzie

http://tarczyca.naturalneleczenie.com.pl/jod.html

http://naturalneleczenie.com.pl/2017/12/02/jod/
Selenu jako supla nie biore jeszcze, kupie niedlugo. Probowalam jesc orzechy brazylijskie, ale pewnie maja go sladowa ilosc. Vit D biore od 2cy mcy po 10 tys UI, choc wynik nie byl najgorszy 34.
Strasznie wolno z tym zelazem mi idzie, a tu zycie ucieka i energii brak.
Dzieki za linki, zaraz przeczytam artykuly. Jod mam tylko z soli himalajskiej jodowanej, nie mam pojecia ile.
Zastanawiam sie, czy nie uderzyc do endokrynologa po letrox zeby podniesc ta konwersje do 50%, ale kto mi go przepisze z wynikami w normie...
Ewentualnie widzialam takie wody mineralne lecznicze typu Henryk z duza zawartoscia jodu. Moze taka miesieczna kuracja poprawilaby prace tarczycy?
badaj poziom ferrytyny na poczatku potem inne aspekty