![]() |
Jak ugotować kaszę gryczaną - Wersja do druku +- Forum wegetariańskie (http://vegie.pl) +-- Dział: Wegetarianizm i weganizm (http://vegie.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Kuchnia (http://vegie.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Jak ugotować kaszę gryczaną (/showthread.php?tid=66) |
Jak ugotować kaszę gryczaną - tomakin - 09-14-2020 Nauczyła mnie tego jedna była, więc przepis jest - siłą rzeczy - jedynie słuszny. Kasza ugotowana w ten sposób jest na tyle pyszna, że wręcz grzechem jest dodawanie jej do czegokolwiek innego. Bierzemy garnek, wlewamy na dno olej. Niewiele oleju, ot, tak na 1 mm warstwa, żeby po prostu troszkę było. Rozgrzewamy go solidnie - ale na baaaardzo małym gazie, na to wsypujemy odpowiednią ilość kaszy gryczanej, najlepiej nie prażonej (powiedzmy, 2 szklanki). Kaszę dokładnie mieszamy, będzie się na tym oleju "hartować". Po 2-3 minutach, jak już się cała opraży, wlewamy tam wodę - jakieś 20% więcej, niż było kaszy, na 2 szklanki kaszy 2.5 szklanki wody. Dosypujemy soli, mieszamy, gotujemy pod przykryciem na malutkim gazie przez jakieś 5 minut, aż się zrobi "gęsto", czytaj - aż większość wody wsiąknie w kaszę. Odstawiamy, kasza stygnąc "wciągnie" resztę wody, mamy perfekcyjny obiad. RE: Jak ugotować kaszę gryczaną - Fanta - 09-14-2020 Super przepis ! Dzięki RE: Jak ugotować kaszę gryczaną - NICE - 09-14-2020 PRÓBOWAŁEM i URYWA DUPĘ, naprawdę zajebisty przepis. W takich chwilach cieszę się, że jestem wegetarianinem. RE: Jak ugotować kaszę gryczaną - Krystyna.waw - 09-15-2020 Wszystko się zgadza, najzdrowsza jest gryczana biała (niepalona) ![]() https://salaterka.pl/ktora-kasza-jest-najzdrowsza/ RE: Jak ugotować kaszę gryczaną - marchewaa87 - 10-15-2020 Ja po prostu wrzucam kaszę do garnka z wodą i gotuję. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ja jem ją bardzo często do różnych dań. RE: Jak ugotować kaszę gryczaną - Milena83 - 10-30-2020 To jedna z lepszych kasz. I faktycznie niepalona kasza gryczana jest najzdrowsza. Wiem, że sporo osób sięga po kasze w woreczkach. Tego radziłabym unikać. Dla mnie najlepsza jest kasza gryczana i podsmażoną cebulką i wcześniej namoczonymi suszonymi grzybami. Polecam. |