Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak ugotować kaszę gryczaną
#1
Nauczyła mnie tego jedna była, więc przepis jest - siłą rzeczy - jedynie słuszny. Kasza ugotowana w ten sposób jest na tyle pyszna, że wręcz grzechem jest dodawanie jej do czegokolwiek innego.

Bierzemy garnek, wlewamy na dno olej. Niewiele oleju, ot, tak na 1 mm warstwa, żeby po prostu troszkę było. Rozgrzewamy go solidnie - ale na baaaardzo małym gazie, na to wsypujemy odpowiednią ilość kaszy gryczanej, najlepiej nie prażonej (powiedzmy, 2 szklanki). Kaszę dokładnie mieszamy, będzie się na tym oleju "hartować". Po 2-3 minutach, jak już się cała opraży, wlewamy tam wodę - jakieś 20% więcej, niż było kaszy, na 2 szklanki kaszy 2.5 szklanki wody. Dosypujemy soli, mieszamy, gotujemy pod przykryciem na malutkim gazie przez jakieś 5 minut, aż się zrobi "gęsto", czytaj - aż większość wody wsiąknie w kaszę. Odstawiamy, kasza stygnąc "wciągnie" resztę wody, mamy perfekcyjny obiad.
Odpowiedz
#2
Super przepis ! Dzięki
Odpowiedz
#3
PRÓBOWAŁEM i URYWA DUPĘ, naprawdę zajebisty przepis. W takich chwilach cieszę się, że jestem wegetarianinem.
Odpowiedz
#4
Wszystko się zgadza, najzdrowsza jest gryczana biała (niepalona) Smile
https://salaterka.pl/ktora-kasza-jest-najzdrowsza/
Odpowiedz
#5
Ja po prostu wrzucam kaszę do garnka z wodą i gotuję. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, ja jem ją bardzo często do różnych dań.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości