Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Odżywianie i suplementacja dla wege sportowców.
Autor Wiadomość
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-09-07, 01:23   

Szczerze - mnie nie powinno się pytać o konkretne dania czy potrawy, jestem leniem i wychodzę z założenia, że suplementy po cośprzecież są. Mam mało wartościową dietę, za to znacznie wyższe ilości kilku czy kilkunastu najważniejszych składników, jeśli porównać z ludźmi na dietach dużo lepszych. I jest dobrze.

Z białkiem jest tak, że problemem są poszczególne aminokwasy. Tu masz to jako tako opisane:

http://wegetarianizm.vegie.pl/aminokwasy.html
 
   
Boots 
Akolita

Wiek: 47
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 8
Wysłany: 2015-09-11, 20:40   

Na razie zreformowałem moją dietę, już od dawna się do tego zabierałem jednak po nowej dawce informacji z tego oraz spokrewnionych for musiałem trochę skorygować moje plany. Przede wszystkim obniżyłem białko do poziomu ok. 1,2g/kg , kulturystą nie chcę być także myślę że tyle wystarczy. Jak coś to w przyszłości będą korygował jego ilość.

Do mojej "półeczki suplementów" dokupiłem MSM (wiele dobrych opinii o tym wyczytałem) oraz beta-alanine (do tej pory brałem tylko BCAA). Jeszcze tylko muszę dokupić plyn Lugona lub coś w tym stylu bo niestety na co dzień mam styczność z wodą fluoryzowaną.

W najbliższym czasie chcę zrobić jakieś ogólne badania aby sprawdzić swój stan zdrowia. Co warto przede wszystkim sprawdzić? Badania mogą być płatne ale oczywiście w jakiś rozsądnych cenach.

Mam jeszcze prośbę do Tomakina, widziałem że jesteś ekspertem od wyników badań itp. :) Mógłbyś rzucić okiem na moje wyniki ? Co prawda badania były robione już jakiś czas temu, w okresie gdy jeszcze zbytnio się nie przejmowałem czym się odżywiam jednak będę wiedział na przyszłość na co zwracać uwagę.

Miłego łikendu!

2.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 65,89 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 62 KB

 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-09-11, 21:05   

z płynem Lugola uważaj - tzn nie bierz tego tyle, co czasem na forach doradzają, w 1/3 - 1/5 kropli (zależy jaka kropla) masz 100% zapotrzebowania, dopóki nie jesteś pewien że wiesz co robisz, nie przekraczaj tego.

z badań - warto zawsze zbadać homocysteinę, elektrolity, wapń, ferrytynę.

1,2 grama to takie minimum przy białku dla aktywnej osoby, może się okazać, że któregoś aminokwasu będzie w tym zbyt mało, pomimo tego, że ogólna ilość się zgadza. Weganie co prawda twierdzą inaczej, ale oni zawsze będą na siłę udowadniać, że to co akurat jest w ich diecie, jest najzdrowsze - są tacy, co twierdzą że witaminy b12 nie potrzebujemy, bo akurat na weganizmie jej nie ma.

Zrób jeszcze raz w miarę dokładne badania wątroby, bilirubina mogła skoczyć w badaniu z wielu przyczyn i zapewne było to coś nieszkodliwego, ale warto sprawdzić dokładniej, te badania parę zł kosztują.
 
   
Paula^
M?odszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 14 Mar 2015
Posty: 24
Wysłany: 2015-09-20, 20:16   

witam,
chciałam zapytać mądrzejszych w kwestii miedzi. Mianowicie czy ktoś się może orientuje co oznacza, że miedź jest w copper glukonate? na opakowaniu jest napisane ,, copper glukonate 8 mg provading 1 mg elemental copper". Jeśli przyjmuję od dłuższego czasu cynk i chciała bym teraz wejść w schemat 5 dni brania cynku po 50 mg, 2-3 dni brania miedzi po 2-3 mg. To czy ta miedź się do tego będzie nadawała?
Pozdrawiam
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-09-21, 08:45   

Glukonian miedzi, bardzo dobra forma - masz 1 mg w tabletce.

Pamiętaj, że tak wysokie dawki cynku stosuje się tylko przez jakiś czas i tylko pod warunkiem, że ma się niedobory. Dostarczanie nadmiaru będzie szkodliwe, nawet jeśli dostarczy się równolegle miedź.
 
   
ro99 
Akolita

Wiek: 47
Dołączył: 23 Wrz 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-09-24, 08:36   

nie wiem czy pisze w dobrym miejscu,
włączyłem do diety trochę trochę supli i mam pytanie czy są jakieś przeciwwskazania do ich łączenia.
Aktualnie suplementuje od paru dni:
rano na czczo:
1 łyżeczka trawy jęczmiennej
1,1g glutaminy
0,5g l-karnityny
0,4 choliny
0,5 inozytolu

środek dnia:
1 łyżeczka trawy jęczmiennej
1,1g glutaminy
0,5g l-karnityny
0,5 inozytolu

wieczorek:
25g białka
1 łyżeczka trawy jęczmiennej
1,1g glutaminy
0,5g l-karnityny
0,5 inozytolu
0,4 choliny
1tab magnez

Cholinę i izonytol biorę bo jestem strasznie rozdrażniony, zmienne nastroje, mam chyba nerwicę.
Chcę włączyć kolejny supel Beta alaninę bo zacząłem pływać od paru miesięcy i brakuje mi energii. Czy mogę spokojnie Beta włączyć do tego powyższego zestawu?
 
   
nomit
Akolita

Wiek: 47
Dołączył: 25 Wrz 2015
Posty: 2
Wysłany: 2015-09-25, 14:35   

Myślę że bez problemu
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-09-26, 01:32   

też nie wiem, czy w dobrym, jeśli to dieta dla wege sportowca to tak, jeśli dla nerwicowca - to raczej na sąsiednim forum www.zdrowiej.vegie.pl

z łączeniem nie będzie problemu, ale nadmiar choliny / karnityny jest na dłuższą metę dość szkodliwy, googlnij takie słówko jak TMAO. To jedne z tych rzeczy, dla których określenie "złoty środek" pasuje jak ulał.
 
   
Paula^
M?odszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 14 Mar 2015
Posty: 24
Wysłany: 2015-09-30, 20:01   

witam,
pisałam w kwietniu w związku z osłabioną odpornością ( częste infekcje z gorączką).
Zastosowałam się do zaleceń witaminowych i przyjmowałam przez miesiac cynk, a także:
-beta alanine 1gr co 3 dni
- kreatynę 0,5 gr dziennie
- cysteinę 1 gr dziennie (reszta do grudnia).

Z uwagi na częstą ekspozycję na słońcę musiałam przerwać branie cynku( pracuje w przedszkolu i wychodzę na dwór 3x dziennie po 1,5 godz)
W grudniu mialam ciezkie zapalenie oskrzeli i zatok,ktore udalo mi sie wyleczyc

W czasie wakacyjnym mialam bardziej zbilansowana diete, w wiekszosci z warzyw z ogrodka.
Po wakacjach powrocilam do przyjmowania wit D (codziennie) i B12(1x w tyg)

Poniewaz nadal mam czeste infekcje, juz bez temperatury, ale najczesciej zapalenie gardla i ciagle dokuczaja mi zatoki. Dalej pracuje w przedszkolu, wiec jestem narazona na ciagle infekcje. Strasznie wypadly mi i rozdwajaly sie wlosy, pojawily mi sie tez biale przebarwienia na paznokciach, co dziwne tylko na palcu wskazujacym i w tym miejscu paznokiec peka pionowo, wszystkie paznokcie mi sie rodwajaja.

Prosze o porade co w tej sytuacji moge zastosowac zeby moj oirganizm powrocil do normalnego funkcjonowania?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-09-30, 20:56   

Przede wszystkim zrób podstawowe badania - morfologia z rozmazem, podstawowe badania wątroby i nerek, zmierz poziom ferrytyny, zbadaj TSH, zmierz cholesterol wraz z frakcjami. Bez powodu takich objawów nie masz, ale właśnie oddałem szklaną kulę na gwarancję serwisową i nie domyślę się bez badań :(
 
   
Boots 
Akolita

Wiek: 47
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 8
Wysłany: 2015-10-18, 22:02   

W dalszym ciągu kontynuuje swoją drogę ku lepszemu odżywianiu = zdrowiu. Od powrotu na siłownie udało mi się już zrzucić ok. 7 kg czystego tłuszczu. Wyeliminowałem większość "śmieciowego" jedzenia - nabiał oraz słodycze jem w śladowych ilościach . Moja dieta opiera się głównie na węglowodanach złożonych, orzechach,owocach i warzywach - z tym ostatnim najgorzej bo po prostu mało mi smakują mówiąc szczerze :D Do tego dochodzi jeszcze odżywka białkowa. Raz na jakiś czas wejdzie jakaś ryba ew. mięso.

W tym tygodniu planuje wrzucić w cykl kreatynę , w związku z tym prosiłbym o radę co do suplementacji tych wszystkich magicznych eliksirów...Zastanawiam się czy coś przypadkiem się ze sobą nie gryzie...

Na co dzień zażywam Vita-min Olimpu. W dni treningowe do tego dochodzi beta alanina 3-4g oraz BCAA ok.6-7g. W dni nietreningowe znacznie mniejsze ilości. Do tego prawie co dziennie biorę tabletki czosnku oraz imbiru, który kiedyś tam kupiłem w promocji. Ma on w ogóle jakieś potwierdzone działanie prozdrowotne? Dodatkowo od czasu do czasu MSM. Co do kreatyny chcę zacząć przez pierwszy tydzień w dawkach ok. 14 g (7 okołotreningowo/7 wieczorem) a poźniej zejść do ok. 8 g (4/4).

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, od pewnego czasu "nachodzą" mnie takie miejscowe napady swędzenia, coś jak po beta alaninie. Punktowe drapanie, najczęściej na plecach okolice karku lub na twarzy. Może to mieć jakiś związek z suplementami?


PS.

Tomakin, zerkniesz ponownie na moje wyniki? Ostatnio trafiłem taki zestaw badań na gruponie i z ciekawości zrobiłem. Jedynie MPV i limfocyty leciutko poza normą... Czyli jestem zdrowy jak koń? :D

wyniki1.jpg
Plik ściągnięto 57 raz(y) 104,17 KB

wyniki2.jpg
Plik ściągnięto 43 raz(y) 115,82 KB

 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-10-21, 16:33   

Z kreatyną uważaj - nie jest aż tak niewinna, jak to się reklamuje. Po niej "puchną" mięśnie, co jest dobre dla ćwiczących - ale takie nadmierne "opuchnięcie" może przyciąć dopływ krwi. Jeśli na przykład dużo biegasz, to po kreatynie w bardzo dużych dawkach możesz wręcz nabawić się martwicy części tkanek w stopie, gdy opuchnięta łydka odetnie tam krew. No i takie giga dawki jak podałeś nie mają większego sensu jeśli chodzi o trening - powyżej pewnych wartości masz już naprawdę minimalne przyrosty jeśli dalej będziesz zwiększał. Po "naładowaniu" wystarczą 2 gramy dziennie aby mieć ponadprzeciętną siłę.

Czosnek i imbir są OK, mają sporo pozytywnych właściwości, dla każdej substancji znajdzie się grupa osób u których przeważą negatywy, ale ja bym to brał. Zresztą biorę gdy mam pod ręką.

Wyniki są OK, takie drobne odchyły mogą być wynikiem nawet zwykłego kataru.

Dorzuć do tych supli beta alaninę, w zimie uzupełnij witaminę D3, niewiele więcej tam można zrobić.
 
   
Paula^
M?odszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 14 Mar 2015
Posty: 24
Wysłany: 2015-11-21, 17:38   

witam,
od dłuższego czasu kontynuuję drogę do lepszego zdrowia. Stosuję urozmaiconą dietę, jadam po 5 posiłków dziennie, pomiędzy owoce jeśli odczuwam taką potrzebę. Pomimo to, mój organizm nie jest odporny i co jakiś czas zdarzają mi się infekcje (zapalenie oskrzeli, zatok, spojówek). Poniżej przedstawiam wyniki krwi.(z 20/10/2015)

MORFOLOGIA Z ROZMAZEM:
ZAKRES REFERENCYJNY:
LEUKOCYTY 4,81 4 - 10
ERYTROCYTY 4,31 3,8 - 5,4
HEMOGLOBINA 12,6 12 -16
HEMATOKRYT % 37,6 37 - 47
MCV 87,2 80 - 100
MCH 29,2 27 - 31
MCHC 33,5 32 - 36
PŁYTKI KRWI 359 130 - 400
RDW-CV 14,3 11,5 - 16

MIKROSKOPOWY ROZMAZ KRWI

PAŁECZKI 1%
NEU 44,8 30 - 70
EO% 2,9% 0 -6
BASO 0,2% 0 -1
LYM 42,6% 20 - 50
MONO% 8,5% 0 - 14
LYMPH# 2,1 1 - 3,7
NEUT 2,2 1,5 - 7
MONO# 0,4 0 -1
EO# 0,1 0 - 0,4
BASO# 0 0 - 0,1

BADANIA BIOCHEMICZNE:

ŻELAZO 83,12 37 - 145
FERRYTYNA 93 13 - 150

DIAGNOSTYKA TARCZYCY:

TSH3 0,8 0,27 - 4,2
WOLNA TRÓJODOTYRONINA(ft3) 2,68 2,57 - 4,43
WOLNA TYROKSYNA(ft4) 1,1 0,93 -1,4

Obecna moja suplementacja:
-beta alanina 2 gr dziennie
- kreatynę 0,5 gr dziennie
- cysteinę 1 gr dziennie
- wit. D3 ( 5000iu)
- wit.B12 (1000ug)
- kwas foliowy 5 mg
- biotebal 5 mg
- siemie lniane (rano 2 łyżki wieczorem zmielone i zalane wodą)
- rutyna (z uwagi na krwotoki z nosa od czasu zapalenia zatok i przyjmowania Buderhinu)
- stosowałam też cynk w celu uzupełnienia niedoboru 1 ml dziennie przez miesiąc z wodą ( ponieważ nie odczuwałam jego smaku). Chciałam kontynuować/ wznowić po lecie jego suplementację (5x cynk, 2x w tyg miedz). Teraz próbowałam, przy zarówno 0,5 jak i 0,25 ml odczuwam metaliczny smak. Czy to oznacza, żeby go już nie kontynuować suplementacji cynkiem ?

Pytam ponieważ od roku cały czas wypadają mi włosy, a końcówki są rozdwojone. Od dłuższego czasu na paznokciu palca wskazującego jest przebarwienie. Paznokcie mi się rozdwajają i nie ma możliwości żeby rosły (zawsze były naturalnie 4x dłuższe i mocne).

Ćwiczę ok 15-30 min.dziennie :brzuch, ramiona, plecy ( po 1 patri na dzień)+ plecy( roller, piłka, rozciąganie) kilka razy w tygodniu. Mam strasznie spięte kaptury mimo ćwiczeń 3x w tygodniu, maści i masaży nic nie pomaga. Jaka może być przyczyna i co mogę na to poradzić?

Proszę o radę czy moja suplementacja jest prawidłowa, co zmienić/ dodać?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2015-11-21, 20:56   

O wiele za dużo kwasu foliowego - tak PRZYNAJMNIEJ 10 razy za dużo, może nawet 20 razy.

Jak z wynikami cholesterolu? Badałaś ostatnio frakcje razem z trójglicerydami? To może wpływać na odporność i na stan włosów.

Można dorzucić zwykłą B complex, taką za 4 zł z apteki, kilka tabletek dziennie.

Ile tego cynku, nie w ml tylko w miligramach podaj bo nie ogarniam trochę:D

No i zmniejszyłbym D3, 3000 powinno wystarczyć.

Jest parę innych możliwości, ale póki co przyjrzyjmy się cholesterolowi i cynkowi.
 
   
Paula^
M?odszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 14 Mar 2015
Posty: 24
Wysłany: 2015-12-25, 20:46   

witam,
dziękuję za odpowiedz, dobrze, że ten kwas foliowy brałam krótko, przerywam jego przyjmowanie i cynku,zmniejszyłam D3 i dorzuciłam b-complex. Wybieram się na badania krwi. Co konkretnie powinnam przebadać żeby ustalić suplementację pod kontem ,,łapania" infekcji, bólów głowy, wypadania i słabej kondycji włosów, ciągłego zmęczenia? Pozdrawiam świątecznie i życzę dużo zdrowia i pogody ducha na ten 2015 i nadchodzący 2016.
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 10