Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Nadczynno?? tarczycy
Autor Wiadomość
konrado5
Starszy Bojownik

Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 188
Wysłany: 2010-04-04, 20:15   

Matik: z tego co widzę to ty tutaj spamujesz ciągle, ja zadaję konkretne pytania, a ty sobie żarty robisz.
 
   
Matik 
Starszy Bojownik
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 19
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 994
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-04-04, 20:18   

Tak ale ludzie kochaja moj spam(z małymi wyjątkami).. a Twoj ich męczy :D
 
 
   
konrado5
Starszy Bojownik

Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 188
Wysłany: 2010-04-04, 20:40   

Matik: ale ja nie spamuję, tylko zadaję pewne pytania zgodne z tematem wątku, jak ci się nie podoba to ich nie czytaj.
 
   
an
Starszy Bojownik

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 1326
Wysłany: 2010-04-04, 20:43   

obaj spammujecie od momentu kiedy sie zjawiliscie na forum
 
   
anomaly 
Starszy Bojownik
Nie ma mnie.

Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 742
Wysłany: 2010-04-04, 20:49   

Biorą od ciebie przykład.
Ostatnio zmieniony przez anomaly 2010-04-04, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
   
Matik 
Starszy Bojownik
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 19
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 994
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-04-04, 21:01   

Hehe a an od anomaly, :) ... a zaczeło sie od tomakina
 
 
   
konrado5
Starszy Bojownik

Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 188
Wysłany: 2010-04-05, 13:11   

tomakin: proszę odpowiedzieć na powyższe pytania, bo one są sensowne.
 
   
Matik 
Starszy Bojownik
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 19
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 994
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-04-05, 13:27   

Trochę chamsko to brzmi... poproś go ładnie a nie na chama...
 
 
   
anomaly 
Starszy Bojownik
Nie ma mnie.

Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 742
Wysłany: 2010-04-05, 14:32   

Konrado, Matik ma racje.
We wszystkich simdatach w które grałem, nie można było się tak od razu pytać. Najpierw trzeba było zdobyć exp poprzez rozmowę.
Wiec pogadaj z Tomakinem o tematach które go interesują np. jedzenie niemowlaków, strzelanie z broni automatycznej do dresów, czy epicki biust an. Gdy w prawym górnym rogu (zależy od wersji twojego życia) twojego wzroku wskaźnik exp przekroczy pewna wartość to będziesz mógl wtedy zadawac pytania.
Nie poprzestawaj na tym i już niedługo będziesz mógł dawać Tomakinowi prezenty.
Tomakinowi przyda się na pewno gitara, na której nawet najwieksze beztalencie cos zagra, nowa wanna, czy chocby wyrzutnia rakiet.
Co będziesz mógł robić jak już zbierzesz maksymalnie dużo exp, nie powiem, bo to forum czytają tez niepełnoletni.
 
   
Matik 
Starszy Bojownik
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 19
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 994
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-04-05, 16:20   

Ehhh :D miał sam się domyślić
 
 
   
konrado5
Starszy Bojownik

Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 188
Wysłany: 2010-04-11, 23:19   

tomakin: Moja mama ma nadczynność tarczycy i lekarz zalecił scyntygrafię i leczenie jodem radioaktywnym. Czy powinna z tego skorzystać czy raczej to zaszkodzi?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 12361
Wysłany: 2010-04-13, 08:11   

Konrado co prawda mam na ignorze i nie widzę jego postów, ale obiecałem mu rozpisać dietę.

Najważniejsze - zaburzenia, na które cierpi Konrado bardzo często są wiązane z zatruciem rtęcią w okresie płodowym bądź okresie niemowlęcym. Jest mocno udokumentowana statystyczna zależność zachorowań na owe zaburzenia oraz ilości rtęci z którą miały kontakt niemowlęta / matki.

Pytanie, czy wypłukanie rtęci w późnym wieku odwróci szkody? Nie zaszkodzi spróbować.

Przede wszystkim selen + witamina E, w dużych dawkach. W aptece są preparaty zawierające jedno i drugie. Proponowałbym tutaj około 150 mcg selenu i najlepiej ponad 50 mg witaminy E dziennie.

Druga rzecz, witaminy z grupy B. Duże dawki witaminy B complex, do tego kwas foliowy - ale ze źródeł naturalnych (bardzo, bardzo dużo roślin zielonych) oraz witamina B12 w gigadawkach. Witamina B12 powinna być w formie rozpuszczalnej pod językiem, dawka liczona w tysiącach mcg - to będzie setki razy przekroczone dzienne zapotrzebowanie, ale tylko takie dawki działały w schorzeniu które ma Konrado.

Koniecznie, ale to koniecznie melisa 3 razy dziennie. Powinno po niej się unormować ciśnienie i minąć najważniejsze objawy nadczynności tarczycy - zakładając, że nadciśnienie jest od nerwów, a tarczyca nie jest urojona.

Bor - w aptece można kupić 3% kwas borowy, 1 ml tego kwasu zawiera około 6 mg boru. Każdy powinien z suplementów jakieś 10 mg dziennie sobie zafundować, bo we współczesnej plastikowej żywności boru prawie nie ma, w przypadku podejrzenia zatrucia ośrodkowego układu nerwowego ze 40 mg dziennie przez miesiąc, potem 20 mg. Bor doskonale wypłukuje z mózgu i tarczycy fluor, który jest głównym podejrzanym przy zaburzeniach pracy tego narządu.

Magnez - standardowe 300 mg dziennie z suplementów, co powinno jeszcze bardziej wyrównać ciśnienie krwi oraz wspomóc proces wypłukiwania metali ciężkich.

Omega 3 - olej lniany, tłoczony na zimno, świeży, z ciemnej butelki (jest wrażliwy na światło), nie rafinowany, nie niskolinolowy. 50 ml dziennie. Powinien być rozmieszany w postaci tzw pasty dr Budwig - przepis do wygooglania. Zamiast tego można 50 gram ziaren lnu, zwykłego, nie prażonego, nie odtłuszczanego, świeżo zmielonego (czyli nie kupować mielonego, kupić zwykły i zmielić w domu przed jedzeniem).

No i najważniejsze - jod. Jod to najlepsza "płuczka" rtęci. Problem w tym, że ludzie z nadczynnością tarczycy jodu powinni raczej unikać. Proponuję od bardzo małych dawek - rozpuścić jedną kropelkę jodyny w szklance wody, wypić 1/3 szklanki, zobaczyć czy coś się będzie przez 24 godziny działo, np przyspieszone tętno, silne odczucie gorąca etc. Przy piciu melisy nie powinno być takich problemów.

Premiowo, l-karnityna. Dawka - 500 do 1000 mg dziennie, a nawet do 3000. L-karnityna blokuje nadmierne wchłanianie hormonów tarczycy do komórek, w rezultacie w ciągu zaledwie kilku dni jest w stanie całkowicie zlikwidować objawy nadczynności tarczycy (oczywiście tylko u osób, które faktycznie mają nadczynność). Dużych dawek powinny unikać osoby z niedoczynnością.

na żadne dodatkowe pytania nie odpowiem, bo mam Konrado5 na ignorze :D
 
   
konrado5
Starszy Bojownik

Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 188
Wysłany: 2010-04-15, 17:45   

Oto moje wyniki badań hormonów tarczycy:
FT3 3.97 pg/ml (norma 2.60-5.40)
FT4 1.05 ng/dl (norma 0.70-1.55)
 
   
an
Starszy Bojownik

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 1326
Wysłany: 2010-04-15, 19:03   

tomakin napisał/a:
Konrado co prawda mam na ignorze i nie widzę jego postów, ale obiecałem mu rozpisać dietę.

Najważniejsze - zaburzenia, na które cierpi Konrado [...]

czyli nie ma zadnych szczegolnych "zalecen" dotyczacych jakiejs specyficznej formy kwasu foliowego ... a z roslin wcale nie latwo zapewnic codziennie dzienná normé (zwlaszcza jak ktos czegos nie lubi jadac)

i doradz mu jeszcze co dla tej mamy która ma miec naswietlanie radioaktywnym jodem (innym to tez sie przyda, skoro inne przypadki sie przydaja ;p )
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 12361
Wysłany: 2010-04-15, 19:28   

Nic nie będę doradzał, bo nie jestem lekarzem.
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne fixing Program do sklepu
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 13