Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: tomakin
2010-06-20, 16:24
Niska temp. cia?a a poziom TSH
Autor Wiadomość
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2011-10-18, 00:27   

Ale co więcej napisać? Temperatura ciała zależy najczęściej od poziomu przemian metabolicznych, a te są regulowane przez TSH. Tylko nigdy nie wiesz, czy np niska temperatura to efekt zaburzeń tarczycy, czy też efekt czegoś innego, a tarczyca po prostu tutaj reguluje gospodarkę, próbując organizm ratować przed zagłodzeniem. U anorektyczek typowe jest zatrzymanie pracy tarczycy w celu zmniejszenia zużycia kalorii.

W przypadku tej "pacjentki" mamy jednodniowy jadłospis w którym doliczyłem się niecałych 200 kcal. I to wystarczy za diagnozę, dalej nie trzeba szukać.
 
   
lamia 
Starszy Bojownik


Dołączyła: 30 Kwi 2009
Posty: 350
Wysłany: 2011-10-21, 20:41   

tomakin napisał/a:
Ale co więcej napisać? Temperatura ciała zależy najczęściej od poziomu przemian
nie zgodzę się ani trochę
-> odczuwanie zima NIE MUSI iśćw parze z temepraturą ciała! - co więcej: ta zalezność jest w ZDROWYM organiźmie!!!! (w snesie - reakcja jest WŁAŚCIWA)
-> w przypadku kiedy występuje problematyczna rozbieżność - jedne hormony mpga próbować nagrzewać lub schładzać, mając błędną informacę / 'odczyt' z termometru jest sfałszowany - i wtedy zaczyna się gra.



Prawię z doświadczęń własnych in-vivo, a także z wniiosków medycyny tradycyjnej (oraz medycyny wschodniej z opinii dwóch niezaleznych medyków). A janbardziej z -z loggiki. Tmkn daj się uczciwie wyzwać do pojedynku : )
 
   
dididia 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 13 Cze 2010
Posty: 42
Wysłany: 2011-10-24, 09:10   

Widać, rozgorzała się dyskusja..........
Tomakin nie głodzę się się obecnie ważę 71 kg przy wzroście 165 cm.
 
   
dididia 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 13 Cze 2010
Posty: 42
Wysłany: 2012-01-22, 18:28   

Witam.....To ja ponownie ze świeżymi wynikami
.Z początku mówiło się o tym, że winą prawdopodobnie są miesiączki jednak ta teoria upadła. Nie mam, nawet obfitych ani częstych. Jednak ile bym nie zjadła to żelaza mam ciągle mało. Mam świeże wyniki krwi proszę o ich interpretację co można dalej z tym fantem począć....
Często mam obniżone WBC i podwyższone PLT choć nie tym razem oraz zawyżone NEUT...
Wyniki:
WBC 3,83 (4,00-10,10)
NEUT 70,5% (45,0-70,0)
LYMPH 21,9% (20,0-45-0)
MONO 3,7% (0,0-10,0)
EOS 1,3% (0,0-5,0)
BASO 0,4% ( 0,0-1,5)
LUC 2,1% (0,0-4,0)
NEUT 2,70 10e9/L (1,80-7,10)
LYMPH 0,84 (0,80-4,50)
EOS 0,05 (0,00-0,50)
BASO 0,02 (0,00-0,15)
LUC 0,08 (0,00-0,40)

RBC 4,26 (3,99-5,51)
HGB 5,40 mmol/L (7,00-10,20)
HCT 0,27 l/l (0,35-0,50)
MCV 64 fl (80-97)
MCH 1,27fmol (1,64-2,08)
MCHC 19,85 mmol/L (19,50-21,70)
RDW 20,50% (10,00-15,00)
PLT 303,00 10e9/L (130,00-390,00)
MPV 7,40 fL (6,50-11,0)

ORAZ:
ŻELAZO 3,0 umol/L (9,0-31,0)
TIBC 79,30 umol/L ( 44,80-80,60)
FERRYTYNA 4,3 ng/mL (10,0-291,0)
przyznam, że czuję się coraz bardziej fatalnie. Dochodzą już skutki niedoboru żelaza w organiźmie....mam bardzo różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego,nerwowego,kardiologicznego, dermatologicznego itp...
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2012-01-22, 18:56   

To co mówiłem zawsze, z dietą 400 kcal dziennie organizm fizycznie nie ma możliwości wytworzenia krwinek z żelaza.
 
   
an
weteran

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 1319
Wysłany: 2012-01-22, 19:07   

tomakin napisał/a:
To co mówiłem zawsze, z dietą 400 kcal dziennie organizm fizycznie nie ma możliwości wytworzenia krwinek z żelaza.
Przecież ona pisała, że waży 70 kg przy 165 cm, tu nie może być mowy o małokalorycznej diecie.

dididia czy ty przyjmujesz jakieś preparaty żelaza (jakie), czy polegasz tylko na diecie i ewentualnie zastrzykach domięśniowych?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2012-01-22, 19:09   

można dużo ważyć i być zagłodzonym, jedno nie wyklucza drugiego, tak jest np w chorobach tarczycy. Jak podała dietę było tam 400 kcal i na tym bazuję.
 
   
an
weteran

Dołączył: 10 Wrz 2007
Posty: 1319
Wysłany: 2012-01-22, 19:17   

tomakin napisał/a:
można dużo ważyć i być zagłodzonym, jedno nie wyklucza drugiego, tak jest np w chorobach tarczycy.
To jest oczywistość
tylko, że mówienie, że ktoś je mało kalorii, a mówienie, że organizm jest zagłodzony to różne rzeczy
tomakin napisał/a:
Jak podała dietę było tam 400 kcal i na tym bazuję.
Kalorie same z siebie niewiele mówią, bo większość to mogą być puste kalorie, słodycze, tłuszcze
 
   
dididia 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 13 Cze 2010
Posty: 42
Wysłany: 2012-01-22, 20:43   

We wrześniu brałam żelazo domięśniowo został ślad w postaci ciemnego koloru skóry. Teraz brałam żelazo doustnie. Ważę tyle ile napisałam. Jem i jem to fakt słodycze i tłuszcze też. Ale moja dieta to nie jest te 400kcal dziennie, wtedy w ten dzień może tak wyszło ale tak nie jest Tomakin. Jem sporo a i mam nadwagę, nie raz zazdroszczę osobom co mieszczą się ładnie w spodnie czy spódnice i nie mają przed sobą brzuszka......drakońskiej diety nie stosuję.....
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2012-01-22, 21:25   

no to wypisz dietę z całego tygodnia, razem z wagą tego co jesz, policzymy ile tam czego jest.
 
   
CzarnaMamba 
Starszy Bojownik


Dołączyła: 26 Sie 2010
Posty: 218
Wysłany: 2012-01-22, 21:29   

dididia
powiedz mi, czy masz krwawienie z dziąseł przy myciu?
mnie się to przytrafiło z 2 lata temu, widac wpadłam w anemie
w bardzo prosty sposob dalam sobie z tym rade
przez 2 tygodnie, co dzien mix slodkie owoce (banan, pomarancza, jablko, mandarynki, kiwi)+ cały pęczek natki pietruszki+ łyzka soku z cytryny, zeby żelazo się przyswoilo. Sprobuj robic taki szejk i zastepuj nim jeden posilek, ale w odstepie kilku godzin od nabialu.
Sprobuj, a noz widelec "zaskoczysz"
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2012-01-22, 22:13   

...albo od razu sprawdź, jakie mikroilości żelaza są w pietruszce - i daj sobie z tym spokój. Jedna dziołcha rozpowszechnia taki "sposób na pozbycie się anemii", wszędzie o nim pisze, ale to po prostu nie działa. Anemia przychodzi i odchodzi, w zależności od setek czynników, komuś tam pewnie akurat odeszła po pietruszce i teraz wszędzie o tym czytam.
 
   
CzarnaMamba 
Starszy Bojownik


Dołączyła: 26 Sie 2010
Posty: 218
Wysłany: 2012-01-22, 22:34   

co nie wyklucza jedzenia takich miksow, jako smacznych i zdrowych posilkow.
Jednak za mało benfotiaminy zażyłeś :-P
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2012-01-23, 02:12   

dopiero zamówiłem :D
 
   
dididia 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 13 Cze 2010
Posty: 42
Wysłany: 2012-01-23, 08:42   

CzarnaMamba:
Tak dziąsła mi krwawia,,moje uzębienie z dobrego robi się fatalne. Bardzo bolą mnie szczęki a wraz z nimi dziąsła....
Tomakin okey napiszę ale daj mi troszkę :roll: czasu musze napisać sobie najpierw na brudno okey?
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9