Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: tomakin
2011-02-21, 21:18
Permakultura: Produkty ekologiczne i ?ywno?? ekologiczna.
Autor Wiadomość
TodoEko 
Starszy Bojownik


Wiek: 33
Dołączył: 29 Kwi 2010
Posty: 222
Skąd: PL
  Wysłany: 2011-02-21, 16:07   Permakultura: Produkty ekologiczne i ?ywno?? ekologiczna.

Jak znaleźć klienta na produkty ekologiczne i jak znaleźć tanią żywność ekologiczną, której można zaufać ?

Marketing jest bardzo ważny, zwłaszcza w produkcji ekologicznej.

Jak znaleźć klienta, który zapłaci za żywność odpowiednią cenę, która uczciwie wynagrodzi trud włożony w jej produkcję?

To pytanie zadaje sobie większość rolników, czy ogrodników a zwłaszcza producenci żywności ekologicznej. Rynek w Polsce na produkty ekologiczne jest mały, co powoduje, że często rolnik ekologiczny nie jest w stanie dostać ekstra za to, że produkuje ekologicznie. Koszty zwykle jednak są wyższe lub produkcja jest niższa niż w gospodarstwie konwencjonalnym (gdy się zasady permakultury dobrze zastosuje to jedno i drugie dużo lepiej wygląda). Przeczytaj wpis o niszach ekologicznych w permakulturze i jak zwiększyć wydajność pastwiska pięciokrotnie.

Zatem co można z tym zrobić?

Stworzyć więź z klientem - do tego nie potrzeba mieć działu marketingu z budżetem w wysokości setek tysięcy złotych.


Wystarczy darmowy blog. Celem prowadzenia takiego bloga jest informowanie o tym, jak się rzeczy mają w gospodarstwie, czy jest plaga szkodników, czy zdrowie krowy, która chorowała się poprawiło, jak tam świnki się mają... W skrócie opisuje się normalne, codzienne życie w gospodarstwie. Dość istotne jest by prowadzić produkcję ekologiczną. Nie trzeba mieć do tego certyfikatu, ważne by czytelnicy bloga wiedzieli jak się rzeczy mają. Od czasu do czasu można coś napisać o szkodliwości GMO, pestycydów w żywności - to przyciągnie ludzi szukających informacji.
http://permakulturnik.blo...a-produkty.html



Nisze ekologiczne w permakulturze.

Jednym z kluczowych pojęć w ekologii jest nisza ekologiczna. Nisza ekologiczna to (małym uproszczeniu) zbiór czynników, które umożliwiają danej populacji istnienie. Te czynniki to np:
-pożywienie
-temperatura
-światło
-schronienie
-dostępność wody
-czas
http://permakulturnik.blo...makulturze.html
 
   
TodoEko 
Starszy Bojownik


Wiek: 33
Dołączył: 29 Kwi 2010
Posty: 222
Skąd: PL
Wysłany: 2011-03-27, 18:52   

Jak wyżyć z małego gospodarstwa permakulturowego ?
http://permakultura.net/2...-na-rolnictwie/
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2011-03-27, 18:57   

(edit - oj, widzę że coś źle przeczytałem)

Widać, że autor (to nie Ty aby?) nie próbował nigdy żyć z ziemi w polskich warunkach. W momencie, gdy wychodzi się poza sprzedaż nie przetworzonych w wysokim stopniu produktów, wchodzi się w normalną działalność gospodarczą. Jeśli teraz policzy się koszty ZUS, życia, energii etc, a na drugiej szali położy zyski z takiego permagospodarstwa - będzie bardzo niewesoło.
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2011-03-27, 19:19   

OK, troszkę się rozwinę.

Samą ideę utrzymania się ze swojej ziemi popieram rękami i nogami, sam chcę zresztą coś takiego zrobić - jest to w każdym razie wizja przyszłości, którą obecnie najczęściej rozważam.

ALE

Za tego typu rzeczy często biorą się ludzie zbuntowani i jednocześnie idealistyczni, którzy nie za bardzo potrafią twardo stąpać po ziemi. A już zwłaszcza jeśli ktoś taki chce koniecznie robić coś na zasadzie perma.

Żyjemy w Polsce, więc obowiązują nas pewne zasady.

Po pierwsze, albo jesteśmy w ZUS, albo w KRUS. Jeśli mamy mniej niż hektar, albo jeśli ten hektar jest "permakulturowy", czyli dla urzędnika z KRUS po prostu dziki - musimy wchodzić w ZUS.

Druga rzecz, wydajność. Sporo osób chcąc iść w "perma", zamierza się wyżywić z ziemi. Przed chwilą wrzuciłeś "permakulturowy" sposób hodowli roślin, który tak naprawdę jest zwykłym warzywnikiem, niczym się nie różniącym od tego, co robią wszyscy rolnicy.

Z jednego hektara, a to DUŻO ziemi, wyżywisz 5-20 osób, w zależności od tego, co tam wysiejesz. Jeśli idzie się w wielokrotnie mniej wydajną permakulturę, trzeba to podzielić. Przez ile? Zależy, o ile mniej wydajną metodę się zastosuje, ale przypuszczam, że co najmniej 2-3 krotnie.

Fajnie by było, żeby ktoś spróbował rozpisać pełen biznesplan, tak jak ja to zrobiłem w temacie o utrzymaniu się w wegeosadzie. Rzucanie haseł "wyhodujmy grzyby i sprzedajmy ekomaniakom" jest trochę bez sens. Trzeba policzyć koszty początkowe, ilość pracy, plony, koszty dystrybucji, podatki... Na pierwszy rzut oka połowa przepisów podanych w artykule ma mniej więcej taką samą szansę na utrzymanie się z małego gospodarstwa, jak "permakultura" na moim ogródku działkowym na zapewnienie mi wystarczającej ilości jedzenia.

Chociaż najbardziej podoba mi się biznesplan bodajże nr 5 z artykułu, "dostajemy kasę od cioci z Ameryki".
 
   
TodoEko 
Starszy Bojownik


Wiek: 33
Dołączył: 29 Kwi 2010
Posty: 222
Skąd: PL
Wysłany: 2011-03-27, 20:06   

Autor artykułów ma świadomość polskich realiów o czym wielokrotnie wspomina.

Wydajność gospodarstw ekologicznych, permakulturowych i konwencjonalnych.
Jakie czynniki powodują, że „gospodarstwa permakulturowe” mogą wydawać się mniej wydajne?
http://vegie.pl/topics237/4711.htm
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13623
Wysłany: 2011-03-27, 20:11   

Ja bym jednak chciał zobaczyć pełną rozpiskę kosztów i przychodów któregoś z tych pomysłów (za wyjątkiem tego "żyć za kasę od cioci z Ameryki"). Tak na wszelki wypadek :D
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9