Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Chleb wiejski na zakwasie
Autor Wiadomość
Maze 
weteran
Hail Eris!


Wiek: 37
Dołączyła: 19 Lut 2007
Posty: 743
Skąd: łódź
Wysłany: 2007-03-24, 19:43   Chleb wiejski na zakwasie

Składniki na zakwas: szklanka mąki żytniej, szklanka wody letniej, czosnek (rozgnieciony ząbek), kminek

zmieszać w kamiennym garnku, okryć, trzymac w cieple około 3 dni

Składniki na chleb: 2 szklanki mąki zytniej razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka zakwasu, 1 szklanka wody, 1 łyżka słodu lub miodu, 1/2 łyżeczki soli, do posypania: kminek, czarnuszka, sezam

1) mąkę przesiać 2-3 razy przez sitko
2) dodac reszte składników, wyrobic pulchne ciasto
3) odłożyc w ciepłe miejsce na 2 godziny
4) włożyć do natłuszczonej formy
5) formy z ciastem odstawic na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można włożyc do zimnego piekarnika i włączyć go)
6) posypać ziarenkami, piec 60-80 minut w 180*C.
 
   
credka 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 17
Wysłany: 2008-04-01, 17:12   

mam spore uczulenie na make żytnia, mozna ja czyms zastapic? orkiszową, owsianą? próbował ktoś może?: )
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 8