Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Zioła dla zdrowia i wyników sportowych
Autor Wiadomość
Kill Bill 
Starszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 241
Wysłany: 2016-10-14, 20:12   Zio?a dla zdrowia i wyników sportowych

Zioła to rośliny, które zawierają składniki mające istotny wpływ na zdrowie i przebieg procesów metabolicznych. Wiele z nich było stosowane w kuchni już tysiące lat temu. Wzmacniają organizm, poprawiają przemianę materii, a nawet wzmagają procesy anaboliczne.

Mięta

Czym więcej sportu, ruchu i masy mięśniowej, tym więcej potrzebujemy kalorii, a dieta wysokokaloryczna może powodować problemy z trawieniem. Mięta ułatwia trawienie pobudzając pracę żołądka, jelit i dróg żółciowych. Z kolei spożywanie dużych ilości białka może prowadzić do nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lecz i tu z pomocą przychodzi mięta, która ma działanie wiatropędne.

Olejek z mięty ma właściwości dezynfekujące, potrafi zabijać nawet bakterie odporne na antybiotyki. Wdychanie oparów jest zalecane podczas przeziębień, a nawet przy bólach głowy.

Mięta zawiera betainę, która wspomaga wątrobę oraz układ krążenia, witaminę C, karoten, rutynę. Świeże lub suszone listki dodaje się do sałatek, jogurtów, twarogów, napojów orzeźwiających i dań mięsnych.

Kozieradka

Nasiona kozieradki są bogate w olejki eteryczne, tłuszcz, flawonoidy, saponiny steroidowe, lecytynę, cholinę, kwas foliowy, oraz witaminę D. Kozieradka stymuluje apetyt, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i jelitowego, stymuluje funkcjonowanie trzustki i wątroby, poprawia wchłanianie składników odżywczych i reguluje wypróżnienia.

Saponiny steroidowe w niej zawarte, które są prekursorami takich hormonów anabolicznych jak testosteron, estrogeny i DHEA przyśpieszają produkcję krwinek, mają działanie przeciwalergiczne, moczopędne, anaboliczne, przyspieszaja proces regeneracji tkanek, zwiększają produkcję mleka u karmiących kobiet.

Kozieradka bywa wykorzystywana do produkcji doustnych środków antykoncepcyjnych oraz w terapiach hormonalnych, a to za sprawą zawartości pochodnych diosgeniny. Kozieradka ma też jeden efekt uboczny, powoduje, że pot wielu osób ma nieprzyjemny kozi zapach.

Melisa

Znana ze swoich właściwości uspakajających. Picie jej naparu lub wdychanie olejku działa kojąco na układ nerwowy. Znakomicie sprawdza się w nerwicy, depresji, stanach napięcia nerwowego oraz bezsenności. Melisa spożywana tuż przed snem ułatwia zasypianie, a to przecież sen jest kluczem dla regeneracji organizmu, zdrowia i dobrego samopoczucia. Melisa ma również właściwości przeciwbakteryjne oraz wspomagające trawienie.

Pokrzywa

Napary z pokrzywy zwiększają poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek, przyśpieszają procesy regeneracji tkanek, pobudzają przemianę materii, mają działanie przeciwbiegunkowe, moczopędne, przeciwgośćcowe i obniżają poziom glukozy we krwi.

Wszystko to wynika z niezwykle atrakcyjnego składu tej rośliny. Napary z pokrzywy zawierają fitosterole, flawonoidy, karotenoidy, aminy, kwas mrówkowy i octowy, witaminy z grupy B, K, C, a także sporo minerałów: mangan, magnez, cynk, wapń, fosfor, krzem, żelazo.

Oprócz liści i ziela docenia się również korzenie i kłącza pokrzywy. Mają one zbliżony wpływ na zdrowie jak ziele i liście, jednak w większym stopniu poprawiają procesy anaboliczne. Obniżają poziom białek, które wiążą hormony anaboliczne (globuliny SHGB) oraz hamują aktywność enzymu aromatazy estrogenowej, której nadmiar wywołuje zaburzenia hormonalne.

Czarnuszka

W starożytnym Egipcie nazywano ją "złotem faraonów". Już wtedy uważano ją za lek na wszelakie choroby i problemy ze zdrowiem. Od tysięcy lat popularna w krajach bałkańskich, śródziemnomorskich i na Bliskim Wschodzie. Mimo tego, że można ją hodować w polskim klimacie, to jednak u nas nie jest ona popularna, a szkoda, bo jest atrakcyjnym smakowo dodatkiem w kuchni i ma znakomity wpływ na zdrowie. Ma ostrokorzenny smak, trochę podobny do pieprzu, znakomicie komponuje się z białym serem oraz kiszona kapusta i kiszonymi ogórkami.

Nasiona czarnuszki są bogate w białko, węglowodany, tłuszcz (głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe) witaminy (A, B, E), wapń, żelazo. Ma działanie żółciopędne, hipoglikemiczne, przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwalergiczne. Pomocna w leczeniu chorób układu oddechowego oraz w leczeniu zaburzeń miesiączkowania u kobiet.

Fitosterole zawarte w czarnuszce mogą być przekształcone w DHEA, a następnie w inne hormony, co może wspomagać procesy anaboliczne.

Imbir

Olejek imbirowy zawiera wiele składników aktywnych biologicznie oraz aromatycznych: citral, kamfen, zingeron, gingerol. Stanowi jeden ze składników curry, jednej z najpopularniejszych przypraw na planecie Ziemia (nie wiem co tam Ufoludki jedzą :-) ) . Za jej ostry smak odpowiedzialny jest właśnie gingerol. I to gingerol przyśpiesza przemianę materii.

Imbir zwalcza pasożyty, bakterie, wirusy. Preparaty imbiru stosowane są w stanach zapalnych mięśni, nerwów oraz w chorobach reumatycznych. Imbir poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego (wzdęcia, nudności, zaparcia, zaburzenia trawienia), pobudza krążenie krwi, poprawia samopoczucie. 100 g kłącza zawiera prawie 400 mg magnezu.
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 8