Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego powinieneś jeść bataty?
Autor Wiadomość
Kill Bill 
Starszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 221
Wysłany: 2016-10-25, 20:11   Dlaczego powiniene? je?? bataty?

Postanowiłem podzielić się z wami wiedzą na temat batatów, które są niedoceniane oraz niewątpliwie zdrowsze niż ziemniaki zwyczajne tak popularne w Polsce.

Słodkie ziemniaki powinny stanowić jeden ze zamienników zwykłych ziemniaków, mają dużą wartość odżywczą i choć są droższe, to jednak faworyzując rośliny strączkowe, ryż i kasze, możemy w zależności od zasobów finansowych pozwolić sobie na nie raz w tygodniu, lub nawet codziennie. A warto!

Jak to się wszystko zaczęło?

Uprawa słodkich ziemniaków sięga 750 roku przed naszą erą. Po odkryciach Krzysztofa Kolumba zostały one sprowadzone do Europy, a hiszpańscy i portugalscy podróżnicy rozprowadzili je do innych części świata, w tym do Azji oraz Afryki. W XVI wieku były spożywane w Ameryce Północnej jako jedno z podstawowych dań.

Odkrytych zostało około 400 różnych odmian słodkich ziemniaków, różnią się wyglądem i kolorem skórki: żółty, pomarańczowy, fioletowy i różowy. Sezon na nie przypada w listopadzie i grudniu, ale na szczęście mamy możliwość spożywać je przez cały rok.

Bataty, pochrzyn i ziemniaki zwyczajne

Bataty często są mylone z pochrzynem, który jest warzywem korzeniowym z rodziny Dioscoreae. Słodkie ziemniaki należą do Convolvulaceae. Pochrzyn pochodzi z regionów tropikalnych Afryki i Azji. Pochrzyn również ma wiele odmian, a najbardziej znane są z ciemną, szorstką skórą oraz białym, czerwonym lub purpurowym wnętrzem.

Generalnie słodkie ziemniaki mają ten sam wygląd i kształt, pochrzyn za to może być wielkości ziemniaka, ale też może osiągać długość pięciu stóp.

Słodkie ziemniaki różnią się też od zwykłych ziemniaków. Mimo podobieństw w zawartości węglowodanów, białka i tłuszczu, są uważane za zdrowsze. Kolorystyka batatów jednoznacznie wskazuje na to, że posiadają one większą ilość antyutleniaczy.

Czy kolor słodkich ziemniaków ma znaczenie?

Karetonoidy to naturalne pigmenty, które nadają kolor roślinom. Jeden z nich - beta-karoten, decyduje o różowym wnętrzu batatów. Beta-karoten zwalcza wolne rodniki, które niszczą komórki poprzez utlenianie, przyśpieszają procesy starzenia oraz przyczyniają się do rozwoju chorób przewlekłych. Beta-karoten wzmacnia układ odpornościowy oraz obniża ryzyko chorób serca i nowotworów.

Beta-karoten jest w organizmie przekształcany w witaminę A, która jest odpowiedzialna za procesy widzenia. Stosowanie suplementacji witaminy A może być toksyczne, jednak nie wchodzi to w rachubę w przypadku beta-karotenu, ponieważ ten nie jest przekształcany w witaminę A w przypadku nadmiaru tej witaminy. Witamina A ma również działanie zwalczające bakterie powodujące trądzik.

Fioletowe słodkie ziemniaki zawierają antocojany, które są również naturalnymi barwnikami. Antocyjany zwalczają raka żołądka, jelita grubego, płuc oraz piersi. Ponadto zapobiegają zlepianiu się płytek krwi.

Inne plusy słodkich ziemniaków

Fioletowe słodkie ziemniaki mają jeszcze większe wpływ na przeciwdziałanie nowotworom, a to ze względu na zawartość cyjanidyny oraz peonidyny, które hamują wzrost komórek nowotworowych.

Substancje te potrafią chronić przed zatruciem metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, arsen czy kadm. Jest to bardzo korzystne dla osób u których zdiagnozowano takie problemy trawienne jak zespół jelita drażliwego i wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz dla tych, którzy chcą zmniejszyć narażenie na te metale.

Słodkie ziemniaki zawierają również dwa ważne enzymy antyoksydacyjne: dysmutazę ponadtlenkową oraz katalazę. Oprócz zawartości przeciwutleniaczy, bataty są dobrym źródłem witaminy C, B5, niacyny, błonnika, potasu, miedzi oraz żelaza.

Fitoskładniki znajdujące się w batatach mają wpływ na fibrynogen, ważne białko, które jest pierwszym czynnikiem koniecznym do prawidłowego przebiegu krzepnięcia krwi. Ziemniaki mają również działanie przeciwzapalne, które zmniejszają stany zapalne w mózgu oraz w całym układzie nerwowym.

Czy słodkie ziemniaki są bezpieczne dla osób z cukrzycą?

Bataty są żywnością o niskim indeksie glikemicznym, a więc powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Taka żywność powoduje, że dłużej czujesz się syty oraz oszczędza trzustkę. Inne badania wskazują, że słodkie ziemniaki mogą pomóc w regulowaniu poziomu krwi ze względu na ich zdolność do podnoszenia we krwi poziomu adiponektyny, który jest hormonrm białkowym produkowanym w komórkach tłuszczowych, a który pomaga w metabolizmie insuliny.



Ponieważ beta-karoten jest lepiej przyswajalny w obecności tłuszczu, w celu zwiększenia biodostępności należy spożywać je wspólnie z tym makroskładnikiem. Wystarczy 3-5 g! To pragnę podkreślić, ponieważ wiele osób wychodzi z założenia, że do wchłaniania składników odżywczych organizm potrzebuje dużych ilości tłuszczu, tymczasem wystarczy kilka gramów.
 
   
Jolaaa
M?odszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 26 Paź 2016
Posty: 13
Wysłany: 2016-10-26, 15:59   Re: Dlaczego powiniene? je?? bataty?

Kill Bill napisał/a:
Postanowiłem podzielić się z wami wiedzą na temat batatów, które są niedoceniane oraz niewątpliwie zdrowsze niż ziemniaki zwyczajne tak popularne w Polsce.

Słodkie ziemniaki powinny stanowić jeden ze zamienników zwykłych ziemniaków, mają dużą wartość odżywczą i choć są droższe, to jednak faworyzując rośliny strączkowe, ryż i kasze, możemy w zależności od zasobów finansowych pozwolić sobie na nie raz w tygodniu, lub nawet codziennie. A warto!

Jak to się wszystko zaczęło?

Uprawa słodkich ziemniaków sięga 750 roku przed naszą erą. Po odkryciach Krzysztofa Kolumba zostały one sprowadzone do Europy, a hiszpańscy i portugalscy podróżnicy rozprowadzili je do innych części świata, w tym do Azji oraz Afryki. W XVI wieku były spożywane w Ameryce Północnej jako jedno z podstawowych dań.

Odkrytych zostało około 400 różnych odmian słodkich ziemniaków, różnią się wyglądem i kolorem skórki: żółty, pomarańczowy, fioletowy i różowy. Sezon na nie przypada w listopadzie i grudniu, ale na szczęście mamy możliwość spożywać je przez cały rok.

Bataty, pochrzyn i ziemniaki zwyczajne

Bataty często są mylone z pochrzynem, który jest warzywem korzeniowym z rodziny Dioscoreae. Słodkie ziemniaki należą do Convolvulaceae. Pochrzyn pochodzi z regionów tropikalnych Afryki i Azji. Pochrzyn również ma wiele odmian, a najbardziej znane są z ciemną, szorstką skórą oraz białym, czerwonym lub purpurowym wnętrzem.

Generalnie słodkie ziemniaki mają ten sam wygląd i kształt, pochrzyn za to może być wielkości ziemniaka, ale też może osiągać długość pięciu stóp.

Słodkie ziemniaki różnią się też od zwykłych ziemniaków. Mimo podobieństw w zawartości węglowodanów, białka i tłuszczu, są uważane za zdrowsze. Kolorystyka batatów jednoznacznie wskazuje na to, że posiadają one większą ilość antyutleniaczy.

Czy kolor słodkich ziemniaków ma znaczenie?

Karetonoidy to naturalne pigmenty, które nadają kolor roślinom. Jeden z nich - beta-karoten, decyduje o różowym wnętrzu batatów. Beta-karoten zwalcza wolne rodniki, które niszczą komórki poprzez utlenianie, przyśpieszają procesy starzenia oraz przyczyniają się do rozwoju chorób przewlekłych. Beta-karoten wzmacnia układ odpornościowy oraz obniża ryzyko chorób serca i nowotworów.

Beta-karoten jest w organizmie przekształcany w witaminę A, która jest odpowiedzialna za procesy widzenia. Stosowanie suplementacji witaminy A może być toksyczne, jednak nie wchodzi to w rachubę w przypadku beta-karotenu, ponieważ ten nie jest przekształcany w witaminę A w przypadku nadmiaru tej witaminy. Witamina A ma również działanie zwalczające bakterie powodujące trądzik.

Fioletowe słodkie ziemniaki zawierają antocojany, które są również naturalnymi barwnikami. Antocyjany zwalczają raka żołądka, jelita grubego, płuc oraz piersi. Ponadto zapobiegają zlepianiu się płytek krwi.

Inne plusy słodkich ziemniaków

Fioletowe słodkie ziemniaki mają jeszcze większe wpływ na przeciwdziałanie nowotworom, a to ze względu na zawartość cyjanidyny oraz peonidyny, które hamują wzrost komórek nowotworowych.

Substancje te potrafią chronić przed zatruciem metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, arsen czy kadm. Jest to bardzo korzystne dla osób u których zdiagnozowano takie problemy trawienne jak zespół jelita drażliwego i wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz dla tych, którzy chcą zmniejszyć narażenie na te metale.

Słodkie ziemniaki zawierają również dwa ważne enzymy antyoksydacyjne: dysmutazę ponadtlenkową oraz katalazę. Oprócz zawartości przeciwutleniaczy, bataty są dobrym źródłem witaminy C, B5, niacyny, błonnika, potasu, miedzi oraz żelaza.

Fitoskładniki znajdujące się w batatach mają wpływ na fibrynogen, ważne białko, które jest pierwszym czynnikiem koniecznym do prawidłowego przebiegu krzepnięcia krwi. Ziemniaki mają również działanie przeciwzapalne, które zmniejszają stany zapalne w mózgu oraz w całym układzie nerwowym.

Czy słodkie ziemniaki są bezpieczne dla osób z cukrzycą?

Bataty są żywnością o niskim indeksie glikemicznym, a więc powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Taka żywność powoduje, że dłużej czujesz się syty oraz oszczędza trzustkę. Inne badania wskazują, że słodkie ziemniaki mogą pomóc w regulowaniu poziomu krwi ze względu na ich zdolność do podnoszenia we krwi poziomu adiponektyny, który jest hormonrm białkowym produkowanym w komórkach tłuszczowych, a który pomaga w metabolizmie insuliny.



Ponieważ beta-karoten jest lepiej przyswajalny w obecności tłuszczu, w celu zwiększenia biodostępności należy spożywać je wspólnie z tym makroskładnikiem. Wystarczy 3-5 g! To pragnę podkreślić, ponieważ wiele osób wychodzi z założenia, że do wchłaniania składników odżywczych organizm potrzebuje dużych ilości tłuszczu, tymczasem wystarczy kilka gramów.




Ostatnio znalazlam super przepis na ciasto z batatow, bez maki, cukru ani tluszczu. Moja historia z batatami zaczela sie tak, ze zobaczylam je w sklepie i wydaly mi sie jakimis dziwnymi bulwami, wiec... postanowilam je kupic. dluuuuuugo szukalam co z nimi moge zrobic, az natrafilam na: http://www.biomedical.pl/...niaki-6511.html i sie neico rozjasnilo. teraz moim ulubionym posilkiem z batatow sa frytki!!!! 20min/220 stopni/termoobieg. pokroic bataty na cienkie plastry, skroplic oliwa, dodac DUZO pikantnych ziol i przypraw (bataty sa slodkie, wiec jak dam pieprz ziolowy, ostra papryke itd to nada im super smaku) mozna je jesc z jogurtem naturalnym albo keczupem, polecam mocno!!!!
 
   
ninka
Akolita

Wiek: 47
Dołączył: 10 Lis 2016
Posty: 9
Wysłany: 2016-11-10, 12:07   

Super przepis! Dzieki Jolaaa :D
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 8