Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Sześć powodów dla których powninieneś jeść rzodkiewkę
Autor Wiadomość
Kill Bill 
Starszy Bojownik

Wiek: 47
Dołączył: 18 Maj 2015
Posty: 241
Wysłany: 2017-01-19, 10:40   Sze?? powodów dla których powniniene? je?? rzodkiewk?

Powinniście odpowiedzieć sobie na jedno proste pytanie:

kiedy ostatni raz jadłem rzodkiewkę?

Bez względu na odpowiedź, postaram się was przekonać, że jednak warto od czasu do czasu wracać do tego warzywa.

Nazwa rzodkiewki pochodzi od łacińskiego słowa radix. Prawie jedna trzecia wszystkich warzyw hodowanych w Japonii to rzodkiew japońska, która jest duża i biała. A nam termin "rzodkiewka" kojarzy się z małymi czerwonymi kuleczkami. Japończycy często swoją białą rzodkiew marynują lub fermentują, a żywność ta jest smaczna i pełna składników odżywczych.

Uważa się, że rzodkiew pochodzi z Chin i wiadomo, że znano ją już w starożytnym Egipcie, zanim jeszcze zbudowano piramidy. Ich podobizny, podobnie jak rzepy i buraków były wykuwane w złocie, srebrze i ołowiu. Także starożytni Grecy oraz Rzymianie rozpisywali się na temat tego warzywa.

Rzodkiewki, podobnie jak kapusta czy gorczyca są członkami rodziny Brassicaceae.A zwolennicy teorii spiskowych powinni wiedzieć, że w 1544 roku jeden z niemieckich botaników odnotował wagę rzodkiewki - 100 funtów! 45 kilo...

W Europie stała się popularniejsza w 16 stuleciu. Przywieziona przez Kolumba. Mnie kojarzy się z pewnym sportowcem, który stwierdził, że jest ona dobra na pobudzenie przed treningiem.

1. Rzodkiewka jest bogata w składniki odżywcze.

Jeśli twoja dieta nie jest idealna, nie możesz odnaleźć się w codziennym biegu, może trochę brakuje siły woli, to sięgnij po rzodkiewkę, by ratować swój organizm przed niedoborami.

W jednym kubku rzodkiewki (116 g) znajdziesz:

19 kcal
0,8 g białka
0,1 g tłuszczu
4 g węglowodanów
270 mg potasu
29 mcg kwasu foliowego
17 mg witaminy C
0,1 mg manganu
0,1 mg witaminy B6

2. Rzodkiewka pomaga w przypadku choroby zwyrodnieniowej.

Witamina C jest niezbędna do tworzenia kolagenu, który tworzy chrząstki w naszych organizmach. Znajdziesz ją w wielu warzywach i owocach, w tym w rzodkiewce.

Witamina C jest antyoksydantem, który chroni chrząstki przed atakiem ze strony wolnych rodników. Masz problemy ze stawami? Masz stany zapalne? Nie żałuj sobie tej witaminy w naturalnej postaci!

3. Rzodkiewka dba o zdrowie serca.

Rzodkiewka, podobnie jak borówki i czerwona kapusta zawiera rodzaj flawonoidów o nazwie antocyjany. Antocyjany posiadają właściwości przeciwzapalne, które chronią układ krążenia przed chorobami takimi jak niewydolność serca, choroba naczyń obwodowych czy nawet choroby nerek. Antocyjany potrafią usuwać szkodliwe metabolity, co chroni naczynia krwionośne poprzez ochronę antyoksydacyjną i redukcję stanu zapalnego.

4. Rzodkiewka pomaga w leczeniu żółtaczki.

Rzodkiewka jest znakomitym naturalnym środkiem na żółtaczkę. Chociaż dotyczy ona głównie niemowląt, to jednak może wystąpić także u dorosłych. Jeśli zauważysz żółtawe przebarwienia skóry, błon śluzowych i twardówki, wybierz się do lekarza. To może wskazywać na podwyższony poziom bilirubiny we krwi, a to może oznaczać coś poważniejszego.

Rzodkiewka posiada właściwości detoksykacyjne, które pomagają oczyścić krew z toksyn i odpadów. Potrafi także usuwać bilirubinę. Najlepsze na detoksykację są liście rzodkiewki oraz czarna rzodkiew. Jednak nie powinno podawać się rzodkiewki niemowlętom, bez nadzoru lekarza.

5. Rzodkiewka odchudza.

Rzodkiewki są zazwyczaj małe, ale mają sporo błonnika. Dzięki temu jedzenie rzodkiewki reguluje pracę jelit, eliminuje zaparcia, co jest przyczyną hemoroidów oraz obniża poziom cholesterolu.

Błonnik nie jest szybko trawiony, a dzięki temu uczucie sytości utrzymuje się na dłużej, co zapobiega przejadaniu się. Problem w tym, że większość osób spożywa zbyt mało błonnika, więc ty nie bój się rzodkiewki, która zawiera mało kalorii i dużo wody, co czyni ją doskonałym dodatkiem do każdego posiłku.

6. Chcesz mieć piękną skórę? Jedz rzodkiewkę!

Jak już wspomniałem, rzodkiewka jest bogata w wiele składników odżywczych, w tym cynk, fosfor, witaminy B i C, które przyśpieszają regenerację skóry. Ponadto rzodkiewka jest bogata w wodę, co pomaga nawilżyć skórę.



Rzodkiewkę można marynować. Polecam ten sposób przygotowywania potraw, ponieważ jest to dobre źródło probiotyków. Warto też dodać ziół i przypraw i super jedzonko gotowe!

Rzodkiewka wydaje się być świetnym dodatkiem do każdej niemal diety. Popularna odmiana rzodkiewki, mała i czerwona, jest ostra w smaku, ale można jej zjeść całkiem dużo dodając mniejsze ilości do wielu posiłków.

Uściski♥

www.med-health.net/Health...f-Radishes.html

patient.info/health/piles-haemorrhoids

www.news-medical.net/life...etabolites.aspx

umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-c-ascorbic-acid

https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3834419/

www.webmd.com/diet/featur...-about-radishes

nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2606/2

https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3550873/
 
   
vegeman123
Akolita

Wiek: 47
Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 5
Wysłany: 2017-04-10, 14:47   

A biała rzodkiew działa tak samo dobrze ?
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11