Rodzi sie pytanie, które już ktoś zadał na innym forum, ale bez odpowiedzi. Czy gotując warzywa zawierające wapń i fosfor- również wapń wtedy staje sie szkodliwy?
Czy kazeina potrzebna nam jest do wzrostu włosów i paznokci? Czy nie spożywając kazeiny będziemy mieć słabsze włosy na starość lub będą szybciej wypadać?
No dokładnie, znaczy prawie dokładnie tak. Ktoś kiedyś napisał i wszyscy z tego przepisują, a nikt nie ma specjalnie dobrych badań, które to mogą potwierdzać. Jakkolwiek niektóre rzeczy faktycznie są potwierdzone, to jednak 90% tez Janusa można porównać do światłych twierdzeń o nietoperzach wkręcających się we włosy
Sami dobrze wiecie że mleko to zło, ale chyba tylko dlatego wg Was zło bo nie jest wege... Kazeina to zło, złe proporcje forforu i wapnia, pasteryzacja, laktoza i itd.
Mleko szkodzi, jadłem sery/serki miałem trądzik, przestałem jeść- znikł, tylko zaskórniki zostały... a mięsa też nie jem od lat, ryb też, a jak jadłem to rzadko.
kazeina nijak się ma do włosów i paznokci
jest białkiem bardzo silnie alergizującym i kiepsko przyswajalnym
wapń nie jest szkodliwy
jakaś bzdura kompletna
chodzi o bilans wapniowo - fosforowy - z mleka po prostu nie dostarcza się organizmowi wapnia, a jego ewentualna ucieczka spowodowana jest właśnie przez kazeine, czyli główne białko mleczne - aminokwasy w trakcie rozkładu dają duże ilości mocznika, który ma odczyn kwaśny, co z kolei wymaga od organizmu neutralizacji za pomocą soli wapnia właśnie, w sytuacjach patologicznych pobranego nawet z kości
Podobno mleko krowie nie ma też kwasu linolowego, co w przypadku karmienia niemowląt zamiast mlekiem ludzkim może prowadzić do niedorozwoju umysłowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum