Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Surri
2013-11-15, 12:42
Niewegetarianskie Dodatki do ?ywno?ci - lista E
Autor Wiadomość
godot 
weteran

Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 564
Wysłany: 2010-04-07, 09:32   

tomakin napisał/a:
ktoś widział ser pochodzenia nie zwierzęcego?


Są jakieś wyroby seropodobne z tłuszczy roślinnych, które są też nazywane serami.

Robiąc zakupy przed świętami czytałem uważnie etykiety ze składem i się zdziwiłem w ilu serach jest podpuszczka.
Nie było jej głównie w tych seropodobnych, choć trochę mleka w nich też jednak jest, więc nie są dla vegan.
 
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13622
Wysłany: 2010-04-07, 12:12   

W każdym jest podpuszczka. Syntetyczna.
 
   
godot 
weteran

Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 564
Wysłany: 2010-04-07, 12:20   podpuszczka

Owszem, ale "syntetyczną" dopuszczam, a "naturalną" nie.

Tylko opisy na serach są nie zawsze dla mnie jasne.
Podpuszczka mikrobiologiczna, to rozumiem, że to są kultury bakterii identyczne jak w podpuszczce z żołądków zwierzęcych i nie jest uzyskiwana z zabitego zwierzęcia?
Czasem jest tylko słowo "podpuszczka" i wtedy profilaktycznie unikam tego sera.
 
 
   
ANTONINA 
M?odszy Bojownik

Wiek: 24
Dołączyła: 29 Cze 2009
Posty: 15
Skąd: BIESZCZADY
Wysłany: 2010-04-10, 13:03   

Większość serów jest syntetycznych, ale występują jeszcze z zawartością podpuszczki zwierzęcej. Ja staram się w ogóle unikać serów żółtych... A ta lista składników E to duża, w większości popularnych produktów występują te skł, więc jak ich uniknąć. Trzeba na prawdę kontrolować to co się je, bo co już ludzie nie wymyślili...;/ i gdzie nie włożyli.... Masakra
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
Wysłany: 2010-05-31, 16:44   

Serdecznie polecam przeczytanie artykułu o wybranych dodatkach E .
Link do artykułu:
http://kuchnia.wp.pl/index.php/gallery/prop/id/146
 
   
Vril
weteran


Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 557
Wysłany: 2010-06-01, 16:08   Re: podpuszczka

godot napisał/a:

Podpuszczka mikrobiologiczna, to rozumiem, że to są kultury bakterii identyczne jak w podpuszczce z żołądków zwierzęcych i nie jest uzyskiwana z zabitego zwierzęcia?

z tego co mi wiadomo - syntetyczna podpuszczka jest uzyskiwana z bakterii żywionej cielęcą/bydlęcą krwią. Tak czy inaczej - sery nie nadają się nawet dla wegetarian :P
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
Wysłany: 2010-07-01, 19:48   Sprostowanie!

E1105 ,Enzym będący naturalnym składnikiem łez, śliny, krwi oraz (ludzkiego) mleka. W przemyśle produkowany z kurzych jaj bądź przez bakterie.

E1105 Może być więc spożywany przez Laktowegetarian,ale nie powinien być spożywany przez wegan, jak i przez inne odmiany wegetarian,które nie spożywają jaj.
Na produkcie powinno być zaznaczone, jakiego pochodzenia jest ten dodatek.
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
Wysłany: 2010-09-21, 01:57   Gliceryna Sprostowanie

E422 Glicerol (gliceryna) :

Pochodzenie:
Naturalnie występujący alkohol wielowodorotlenowy, będący składnikiem wszystkich tłuszczy. W małych stężeniach występuje we krwi. Na skalę przemysłową jest syntetyzowany z propenu lub przez fermentację cukrów. Nie jest wytwarzany z tłuszczu. .

Ograniczenia żywieniowe:
Żadne, glicerol może być spożywany przez wszystkie grupy religijne oraz wegan i wegetarian.. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może być myląca. Glicerol nie zawiera alkoholu (etanolu).



Gliceryna jest więc, jak najbardziej odpowiednia dla wegetarian.
Źródło informacji:

http://www.food-info.net/pl/e/e422.htm

Za wprowadzenie w pomyłkę przepraszam.
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
  Wysłany: 2011-06-09, 21:24   

Dziś kupiłem MISSION Deli Wraps 6 tortilli pszennych z mieszanką siemienia lnianego. Na opakowaniu tego produktu jest oznaczone,że produkt może być spożywany przez wegetarian. Pomimo tego oznaczenia w składzie tego produktu,znajduje się E471 i E472e ,czyli Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,a jak wiadomo pomimo, że w produkcji E471 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).
Zajrzałem także na stronę producenta czyli na: http://missiondeli.pl/faqs.html
W pytaniu nr 11 jest zaznaczone :
11. Czy produkty Mission mogą być spożywane przez wegan?

Do produkcji żywności marki Mission Foods nie są wykorzystywane żadne składniki pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu, mogą one stanowić element diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Moje Pytanie więc jest następujące:,czy jako wegetarianie zaufalibyście temu producentowi, czyli temu oznaczeniu?


Poniżej podaje stronę z produktami tego producenta ,bo może ktoś z was zna te produkty.
http://missiondeli.pl/
 
   
amarena93 
Akolita

Dołączyła: 21 Lip 2011
Posty: 1
Wysłany: 2011-07-21, 10:52   PIWO..?!

hej , mam takie pytanko w związku z tym że dopiero przestawiam sie na wegetarianizm. CZy do produkcji piwa są używane jakies produkty odzwierzęce? JEsli tak to jakie? I czy można jakoś sprawdzić w jakich piwach to występuje?
 
 
   
MOP
[Usunięty]

Wysłany: 2011-07-22, 12:04   

http://vegie.pl/topics61/1832.htm ale wszystko na zasadzie "ponoć", "prawdopodobnie", .."na 99 %" itd
Wiec hgw.
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
Wysłany: 2011-07-23, 12:10   Re: PIWO..?!

amarena93 napisał/a:
hej , mam takie pytanko w związku z tym że dopiero przestawiam sie na wegetarianizm. CZy do produkcji piwa są używane jakies produkty odzwierzęce? JEsli tak to jakie? I czy można jakoś sprawdzić w jakich piwach to występuje?


Tak,z tego co się dowiedziałem z ostatniego numeru Magazynu Vege (7/8 ,lipiec,sierpień 2011), a dokładnie z pewnego artykułu pt. pieniste i różowe (str. 81) ,że używa się do produkcji piwa krowią żółć.
Ostatnio zmieniony przez roni323 2011-07-23, 12:21, w całości zmieniany 5 razy  
 
   
Tequilla 
Starszy Bojownik
piss_mag


Dołączył: 22 Kwi 2011
Posty: 408
Skąd: Ede
Wysłany: 2011-07-23, 12:13   

hgw ( Hanysy grzeją wino? ;-) )

A właśnie jak to jest w końcu z tym winem? Ktoś coś mówił, że klarowane krwią? Prawda to, czy kolejna legenda?
Ktoś coś wie na 100% :-)
 
   
Surri 
weteran


Wiek: 31
Dołączyła: 27 Kwi 2007
Posty: 3412
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-07-23, 21:40   

Tequilla napisał/a:
A właśnie jak to jest w końcu z tym winem? Ktoś coś mówił, że klarowane krwią

Wino może być ewentualnie klarowane żelatyną. Gdzieś na Vegu było wypisane kilka pewnych dla nas winek.
Ale klarować krwią? Co najwyżej barwić a i to nie wiem skąd wytrzasnąłeś.
Legenda :)
 
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
Wysłany: 2013-04-14, 11:01   

Tequilla napisał/a:
hgw ( Hanysy grzeją wino? ;-) )

A właśnie jak to jest w końcu z tym winem? Ktoś coś mówił, że klarowane krwią? Prawda to, czy kolejna legenda?
Ktoś coś wie na 100% :-)


Do klarowania wina jak i piwa , używa się karuk.

Poczytaj : http://pl.wikipedia.org/wiki/Karuk
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,52 sekundy. Zapytań do SQL: 9