Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Surri
2013-11-15, 12:42
Niewegetarianskie Dodatki do ?ywno?ci - lista E
Autor Wiadomość
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
  Wysłany: 2010-03-07, 21:13   Niewegetarianskie Dodatki do ?ywno?ci - lista E

Oto zakazane dodatki E dla wegetarian i wegan:

E 120 Karmina, Kwas karminowy, Koszenila

E 322 Lecytyna, Lecytyna sojowa

E 422 Glicerol (gliceryna)

E 431 Stearynian polioksyetylenu (40)

E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40)

E 441 Żelatyna wieprzowa

E 442 Fosfatydy amonu

E 445. Estry glicerolu i żywicy roślinnej - może być pochodzenia zwierzęcego.

E 470 Sole kwasów tłuszczowych - Pomimo, że w produkcji E 470 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się,że stosowane są tłuszcze zwierzęce dotyczy to też:
E 470a (i) Sole sodowe kwasów tłuszczowych
E 470a (ii) Sole potasowe kwasów tłuszczowych
E 470a (iii) Sole wapniowe kwasów tłuszczowych
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).

E 472 Estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych- stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe) dotyczy to też:
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych

E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

E 474 Sacharoglicerydy - Pomimo, że w produkcji E 474 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).

E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E 481 Stearyoilomleczan sodu

E 483 Winian stearylu - Pomimo, że w produkcji E 483 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).

E 482 Stearyoilomleczan wapnia

E 491 Monostearynian sorbitolu

E 492 Tristearynian sorbitolu - Pomimo, że w produkcji E 492 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).

E 626 Kwas guanylowy

E 627 Guanylan dwusodowy

E 628 Guanylan dwupotasowy

E 629 Guanylan wapniowy

E 630 Kwas inozynowy

E 631 Inozynian dwusodowy

E 632 Inozynian dwupotasowy

E 633 Inozynian wapniowy

E 634 Rybonukleotydy wapnia

E 635 Rybonukleotydy dwusodowe

E 901 Wosk pszczeli - nie może być spożywany przez wegan.

E 904 Szelak

E 920 Cysteina

E 927b Mocznik

E 966 Laktitol Słodzik z cukru mlecznego.

E 1105: Lizozym Enzym będący naturalnym składnikiem łez, śliny, krwi oraz (ludzkiego) mleka.
Ostatnio zmieniony przez roni323 2010-04-07, 02:46, w całości zmieniany 8 razy  
 
   
Hero 
M?odszy Bojownik


Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 58
Wysłany: 2010-03-11, 10:54   

Są jeszcze cukry (karmel), czy lecytyna (niby sojowa), do produkcji których często używa się tłuszczów zwierzęcych...
 
   
Jędruś 
Starszy Bojownik


Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 184
Wysłany: 2010-03-11, 11:32   

Z tego wątku (link poniżej) wynika, że niewegetariańskim dodatkiem jest jeszcze kościół katolicki
http://vegie.pl/topics61/1948.htm

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
Wysłany: 2010-03-14, 01:10   

Hero napisał/a:
Są jeszcze cukry (karmel), czy lecytyna (niby sojowa), do produkcji których często używa się tłuszczów zwierzęcych...


Dopisałem, będe dopisywał gdy tylko więcej znjadę tych dodaków.
Ale co do karmel to wątpie że nie jest wege, ja znalazłem informacje, że E 150 karmel może być spożywany przez wszystkie grupy religijne, wegan i wegetarian.
 
   
Ruda Punk 
Akolita
Wojownik Chaosu


Dołączyła: 19 Mar 2010
Posty: 8
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-03-19, 20:10   

Koszenilia to nie E120, tylko E124.
Jak wiesz, to napisz CO dokładnie siedzi w tych E, ok? Ja mogę napisać, że koszenila to rodzaj robaczka, a szelak to żywica z jakiegoś żuczka.
 
   
roni323 
Starszy Bojownik

Wiek: 39
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 235
  Wysłany: 2010-03-22, 16:25   

Ruda Punk napisał/a:
Koszenilia to nie E120, tylko E124.
Jak wiesz, to napisz CO dokładnie siedzi w tych E, ok? Ja mogę napisać, że koszenila to rodzaj robaczka, a szelak to żywica z jakiegoś żuczka.


E 120 to Koszenila , zaś E 124 to Pąs 4R, inna jego nazwa to Czerwień koszenilowa A.
E 124 pochodzi z syntetyczngo barwnika azowego i może być spożywany przez wegan i wegetarian.

Proszę sobie sprawdzić:
http://www.food-info.net/pl/e/e120.htm
http://www.food-info.net/pl/e/e124.htm
 
   
Matik 
weteran
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 22
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 992
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-03-31, 15:43   

Proponuje przykleić ten temat :)
 
 
   
Krzysiek 
Starszy Bojownik


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 251
Wysłany: 2010-03-31, 18:31   

Mam nadzieję że kogoś to zmotywuje do rzucenia palenia...
"Australijscy naukowcy znaleźli ślady świńskiej krwi w papierosowych filtrach. To efekt badań, które ujawniły, że wieprzowina jest wykorzystywana przez przemysł na 185 różnych sposobów... Link http://wiadomosci.gazeta....papierosow.html
 
 
   
Matik 
weteran
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 22
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 992
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-03-31, 18:34   

To jakas sugestia do roniego? :)
Tak, Roni pali! :D
 
 
   
Krzysiek 
Starszy Bojownik


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 251
Wysłany: 2010-03-31, 18:53   

Nie sugestia :-) tak ogólnie, ale fajnie wyszło :-)
 
 
   
Matik 
weteran
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 22
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 992
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-04-05, 08:29   

Jędruś napisał/a:
Z tego wątku (link poniżej) wynika, że niewegetariańskim dodatkiem jest jeszcze kościół katolicki
http://vegie.pl/topics61/1948.htm


Tak zwany
E-katol
:-P bo mówimy tu o dodatkach E
 
 
   
Antisocial
weteran


Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 1833
Skąd: Nowe Laski
Wysłany: 2010-04-05, 11:46   

Tak w ogóle to trochę ta nazwa wątku nie pasuje do przyklejonego tematu, ja bym ją bardziej sprecyzowała, ale nie nadaję się teraz za bardzo do wymyślania poważnych zdań, chodzi o to że nie ma czegoś takiego jak dodatki E, tylko E-xxx to są ich oznaczenia... whatever :lol:
 
 
   
anomaly 
weteran
Nie ma mnie.

Dołączył: 13 Paź 2009
Posty: 742
Wysłany: 2010-04-05, 12:17   

roni323 napisał/a:
Oto zakazane dodatki E dla wegetarian i wegan:

Cytat:
może być pochodzenia zwierzęcego.

Może jednak by tak odróżnić te które są na pewno złe i te które potencjalnie mogą być złe. Bo jeśli nie to dodaj do listy zakazanych sery żółte, bo mogą być na podpuszczce zwierzęcej.

Cytat:
Lecytyna sojowa

Czy lecytyny sojowa
a) Na pewno zawiera składniki zwierzęce
b) Zawiera substancje zwierzęce, nieodpowiednie nie tylko dla wegan ale i dla wegetarian?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13595
Wysłany: 2010-04-05, 22:53   

ktoś widział ser pochodzenia nie zwierzęcego?
 
   
Matik 
weteran
Oł bejbe bejbe <3


Wiek: 22
Dołączył: 02 Sty 2010
Posty: 992
Skąd: Mrągowo
Wysłany: 2010-04-06, 12:38   

Tak :D www.avocado.info.pl/aktualnosci tam mają w ofercie sery wegańskie hehe ;)
Tak w ogóle proponuje zmienić nazwę tematu na Niewegetariańskie dodatki albo coś.... :D
 
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 10