Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
zw??enie pnia trzewnego
Autor Wiadomość
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 12:46   zw??enie pnia trzewnego

Witam miesiąc temu byłam operowana własnie na peiń trzewny- miałam podcięte więzadło łukowate przepony, które uciskala na ta część aorty brzusznej. Moje objawy były następujące:

- uczucie dusznosci, jakby nie mozna bylo nabrac do konca powietrza
(okresowo, potrafilo to trwac od kilku dni do kilku m-cy)
- czasem mrowienie i drętwienie rąk, nóg, posladków
- tachykardia
- skurcze dodoatkowe
-migreny z aurą,
-zawroty głowy,
-szybkie męczenie się,
- pogorszenie się wzroku,
-ciągle magnez ciut ponizej normy, albow dolnej granicy.

choroby współtowarzyszące często: bielactwo, Hashimoto , łuszczyca

Ja mam zdiagnozwoane niedawno Hasimoto (choć nie mam przeciwcial tylko małą tarczycę)
i od dzieciństwa łuszczyće

Objawy nie ustąpiły, arytmia w postaci skurczy dodoatkwoych komorowych pogorszyła się:(

Zaczynam sie amrtwić, ze operacja nic nie dala:(Czy ktoś spotkał siez takim schorzeniem ?Czy ktoś moze miał operację?Jesli tak to ile objawy sprzed operacji usepowały? I jaki miał objawy?Czy ktoś tez moze mial arytmię?

Dziękuję....
Ostatnio zmieniony przez Aurora81 2010-06-17, 13:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 12:55   

o takie coś chodzi?

http://pl.wikipedia.org/w...%C5%82_Takayasu
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 13:02   

o takie coś z tym, ze objawów typowych zwiazanych z brzuchem nie mialam...

http://pientrzewny.republika.pl/
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 13:06   

znajdź mi artykuł z innego źródła, niż strona nawiedzonego kolesia. Artykuł który mówi, że zwężenie światła tętnicy głównej (aorty) prowadzi do zaburzeń wzroku i Hashimoto.

Bo mi się wydaje, że jeśli takie objawy miałaś, to albo brały się z czego innego, albo masz pojechane po wszystkich tętnicach, w tym szyjnych.
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 13:08   

wszystkie inne tętnicę mam w porządku.....a tętno ammaż za dobrze wyczuwalne.

Artykułu innego nie ma bo to schorzenie diagnozwoane stosunko od niewielu lat, arykul dopiero powstaje:)
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 13:11   

a z czego mogly się brać- ja już nie mam siły, myslałam ,ze operacja mi pomoże:(

A to zwęzenie daje przeróżne objawy i większości ludziom wsyztsko przechodzi, ale nie mnie:( mozer ejstem z abrdzo niecierpliwa?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 13:16   

zwężenie aorty nie może dawać takich objawów, chyba że zachodzi niedokrwienie wątroby - ale też nie powinno dawać aż takich.

Miałaś USG tętnic szyjnych?

A skoro schorzenie ma już kilka lat, na anglojęzycznej wikipedii powinien być artykuł na 10 stron.

No, chyba że to schorzenie znane jest tylko autorom polskich prywatnych stronek z wklejonymi obrazkami świętych :D
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 13:21   

ale według mojej lekrki cały organizm jest niedozywiony, wszystkie organy niedokrwione.

Mój angileski nie pozwala mi na przeczytanie nie zrozumieniem tych artykułów:(


Znam dwie dziewczyny, ktore nie mogły zajść przez to w ciąże a w3 miesiace po operacji zachodizły. Mało tego schorzenie to pwooduje depresję i szerg innych objawóó takich jak:



-klucie pod lewym zebrem (na luku zebrowym)
- bole w nadbrzuszu (w stresie, glodzie np)
- biegunki ,
zaparcia,
gazy
- uczucie dusznosci, jakby nie mozna bylo nabrac do konca powietrza
(okresowo, potrafilo to trwac od kilku dni do kilku m-cy)
- zimne rece i nogi (od urodzenia)
- czasem mrowienie rąk, nóg,
- lekkie dretwienie
- sinienie opuszkow palcow
- niskie ciśnienie
-wysokie cienienie
- tachykardia
- skurcze dodoatkowe
-częstoskurcze
-migotanie przedsionków
- czeste infekcje
- niski poziom wit. B12
- problemy z zajściem w ciążę
- problemy z donoszeniem ciąży
-migreny,
-migreny z aurą,
-zawroty głowy,
-szybkie męczenie się,
-brak sił i sennosć,
- pogorszenie się wzroku.
-chudniecie,
-tycie

tak miałam usg tętnic szyjnych i udowych, bo miałam swojego czasu podejrzenie oz ator płucny też:(

mnie nie daje żyć ta arytmia i nie amm juz pomysłu na jej przyczynę:(
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 15:16   

a podeślij wyniki ostatniej morfologii, na arytmię jest parę patentów.

Niedokrwienie narządów wewnętrznych teoretycznie może wywołać setki nie powiązanych ze sobą objawów, ale wtedy pierwsze co się robi to wysyca ciało witaminami i minerałami. Jeszcze podstawowe pytanie, czy dobrze Ci zdiagnozowali chorobę.
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 15:28   

No Tmografia Komputerowa wykazała 95% zwężenie to chyba dobrze mnei zdiagnozowali. Według opinii moich lekarzy przy pniu nie da się dobrze wysycic ciala niczym, bo jest zaburzone wchalnianie:(

Morfologia:
Lukocyty:8,7 ( 4-10)
Erytrocyty 4, 3(3,7-5,1)
HGB-14, 3 (12-16)
Hematokryt- 41(37-47)

MCV 94(80-99)
MCH 33 (27-35)
MCHC 35 (32-37)
Płytki krwi 323 (140-440)
RDW-CV 13 (11,6-14,8)
PDW 10,6 9-17
MPV 9,7 9-13
P-LCR 21 (13-43)
Neutrofile 4, 67 (2, 5-7)
Limfocyty 3 (1-3,5)
Monocyty0, 51 (0,2- 1,0)
Eozynofile 0,4(0,1-0,5)
Bazofile 0,1 (0-0,1)
Neutrofile 53 (40-70)
Limfocyty 35 (20-45)
Monocyty 5,9 (2-10)
Eozynofile4,6 (1-7)
Bazofile 0,6 (0-2)
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 15:37   

To spróbuj po prostu to, co masz podpięte jako dieta lecznicza w sąsiednim dziale, a dodatkowo:

- duże dawki kwasu foliowego, ponad 1 mg dziennie
- duże dawki B12 w formie wysoko przyswajalnej, najlepiej dibencozide
- witamina B complex
- spore dawki magnezu w suplementach
- spore dawki potasu w diecie ze źródeł naturalnych, głównie banany czy pomidory

Arytmię wiąże się najczęściej z niedoborami tych rzeczy, które wyżej wymieniłem.
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 15:46   

duże dawki B12 w formie wysoko przyswajalnej, najlepiej dibencozide -http://sklep.kfd.pl/trec-dibencozide-force-100-kaps-400-mg-p-613.html - o tym myslisz?

Lykam cąły czas magnez, potas, drożdze, biovital.

Potas mam w gornej granicy, wpań teżź raczej wysoki.
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 16:05   

poziom we krwi wcale nie musi (a nawet z reguły nie ma) związku z poziomem wewnątrz komórek.

Dibencozide to taki wynalazek dla kolesi z siłowni - B12 w formie wysoce przyswajalnej, nie zastrzyki. Do kupienia raczej w sklepach dla sportowców niż w aptece (albo przez allegro).

Jaki potas/magnez łykasz i ile? Drożdże i biovital to stanowczo za mało, zwłaszcza że nie mają kwasu foliowego w odpowiednio dużych dawkach (biovital chyba w ogóle go nie ma).
 
   
Aurora81 
M?odszy Bojownik

Dołączyła: 20 Lis 2009
Posty: 55
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-17, 16:29   

Potas-Kalydum, a magnez:MBE , magnezin i B 6- przeróżne.

W sklepie dla sportowców powiadasz- lecę i kupuję......

Ponadto zaczynam brac kwas foliowy:)


Jesli to nie pomoze to chyba się powiesze, bo arytmia mnie wykańcza!!!Przed samą operacja było już spoko, bo z 12 000 dod. pobudzeń zeszło mi na 2000, a teraz po makabra-znowu jest pewnie 12 000- ciekwe dlaczego tak mi się pogorszyło?
 
   
tomakin
Administrator


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 13639
Wysłany: 2010-06-17, 16:39   

nie napisałaś, ile tego bierzesz - chodzi o magnez i potas.
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template TeskoGreen v 0.1 modified by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10